Alpernas snabbaste orter - Alpine Legends

Alpernas snabbaste orter

SWITZERLAND - WINTER

Det finns några sanningar om tillvaron som inte ändras som att ”Alla älskar att göra en bra affär” eller ”Alla älskar en kort transfer”.

Här är några skidorter som du kan nå på nolltid. Eftersom jag är i branschen så vet jag att jag att det är mycket som stjäl tid på väg till snön. Jag har tagit mig friheten att bortse från incheckningstid men flygtiden är viktig och då återstår bara direktflyg. Geneve, Zürich, München och Milano. Bergamo är ju som Skavsta, ett kapitel för sig. Salzburg, Innsbruck och Grenoble har direktflyg åtminstone 1 gång veckan under vintern. Ibland tar det obegripligt lång tid att få ut bagaget och ännu längre att få ut skidorna, ibland går det fort. Ofta är de små flygplatserna snabbast.

På vissa flygplatser hittar man knappt ut (Lyon) till en eventuell buss (eller taxi) och på andra ställen är det smidigt med direkttåg till bergen (ZRH /GVA). Det finns naturligtvis liftar närmare flygplatserna men här tar jag bara med ”riktiga skidorter” värda att stanna till några dagar för att åka skidor.

Från Geneve flygplats når man inte mindre än 130 skidorter i tre länder inom tre timmar. Närmast ligger Les Carroz 73 km från Geneve och det mesta är motorväg så du kan vara där på 60 min blankt. Les Carroz ingår i skidområdet Grand Massif. Närmast Zürich Flughafen ligger inte helt oväntat svenskorten Engelberg, 101 km som tar 1 tim 27 min. Värt att notera är att Courmayeur i Italienska Aostadalen når man snabbast från  Geneve. 103 km som tar 1 tim 37 min i laglig fart. Zürich (flygtid 2 tim 20 min) är en smidig flygplats men Geneve (2 tim 40 min) vinner på målsnöret p.g.a. av sin litenhet och därmed kortare avstånd. Mitt i denna lista skulle vi kunna lägga till den okända doldisen Flumserberg som man enkelt når med kabinbana från stations plattformen i Unterterzen 79 km från Zurich som du når med tåg på 1 tm 7 min.

OM du kan tänka dig att flyga med Ryanair till Bergamo, ligger Foppolo 65 km norrut och det kan ta 1 tim 40 min men oftast längre framförallt tillbaka när alla är på väg ner på den lilla krokiga vägen.

Från säsongsflygplasterna Grenoble, Salzburg, Innsbruck når man följande orter på kort tid:

Grenoble vars flygplats ligger otillgängligt till ute på en åker når man utmärkta Alpe d’Huez med 105 km på 1 tim 46 min. Salzburg har många fördelar. En liten smidig flygplats och mängder med bra skidorter inom 2 timmar. Wagrain är en favorit 68 km med en restid på 55 min. Schladming den populära tävlingsorten 89 km och en transfertid 1 tim 7 min. Kortaste transferavstånd av alla har ju självklart Innsbruck som är omringat av skidorter. Närmast är Igls 12 km uppförsbacke som du når på oslagbara 28 min.

Och som en jämförelse så ligger Åre 106 km från flygplatsen i Östersund och resan tar enligt samma källa som ovan ca 2 tim.

Om du kan tänka dig att flyga till Centraleuropa så ligger skidorten Borovets i Bulgarien bara 67 km från flygplatsen i Sofia men det tar 1 tim 15 min att ta sig med bil. Med lågprisflyg kan man flyga till Skopje i Makedonien och pröva lyckan i Popova Shapka drygt 7 mil från flygplatsen. Där finns catskiing som fungerar när allt stämmer dvs ibland. Liften däremot går “bara” på helgen.

Snabbast är ju ändå om man kan flyga ända fram rakt in i skidorten.

Har du ett eget eller hyr ett plan kan du flyga till Courchevel 1850 som har en spektakulär flygplats som slutar abrupt med ett stup. Samedan bredvid St Moritz och Saanen vid Gstaad kan ta emot jetplan. Har du ett mindre plan så har Megeve, Meribel och Zell am See egna sportflygfält om du plötsligt har lust med några svängar.  Med helikopter kan du från Geneve åka till Avoriaz, Megeve eller Chamonix på en 15-20 min och till Val d’Isère på 35min. Air Zermatt tar dig gärna hem till sin hemmabas för en ”smärre kostnad” från antingen Geneve, Zürich eller Milano. Från Nice på Rivieran är det många helikopterbolag som inte har så mycket att göra på vinter och som gärna tar dig till Isola 2000 på ca 15 min. Du får dock inte ta med dig särskilt mycket bagage och det kostar ofta betydligt mer än flyget till kontinenten.

På ort och ställe finns det många tidstjuvar. Lifkortkassan, liftköer och löjligt långsamma liftar.

p4130233_89571958 På en del orter kan du smidigt köpa liftkortet direkt i en välfungerande automat. Alltfler orter har liftkort (Skidata) man kan ladda via datorn och det är bara en tidsfråga innan de går att ladda via mobilappar.

Liftköer är ett gissel men det finns alltid liftar som går tomma så här gäller det att åka med någon som kan välja rätt lift vid rätt tillfälle. Megeve är visserligen en ganska stor ort men har en liftkapacitet som vida överstiger antal skidåkare.

Generellt har de mindre kända orterna mindre köer. De kända är 20 -30 st. Av mindre kända orter finns det nästan 2000…

Snabba liftar?

Kabinbanor har ofta en ganska dålig kapacitet i antal åkare per timme men är å andra sidan de snabbaste liftarna uppför berget. De tråkiga underjordiska bergbanorna är dock de allra snabbaste. De finns i Zermatt, Val d’Isère och Tignes. Största teoretiska kapaciteten har 8 stolsliftarna men alltför ofta är de inte fyllda.

En skidort som strategisk jobbar med att snabbt få upp mycket folk högt upp på berget heter Sölden. En annan ort som inte alls jobbar med det men ändå lyckas med konststycket att få upp folk högt upp på berget på kort tid heter Alagna.

Men helst skulle man väl vilja att det var så att man slapp allt det där och bara kunde ägna sig åt att åka skidor.

Pappa – Jag vill inte åka lift, jag vill bara åka skidor. Jonatan 6 år i sittliften

Senaste inlägg

Sök i bloggen

Tryck retur för att söka

Arkiv