Nya vyer i Nepal - Alpine Legends

Nya vyer i Nepal

Walk against trafficking, en vandring med tema i Kathmandu Valley oktober 2013

Att landa i Kathmandu är en smärre chock. Människor, fordon, hundar, kor, avgaser, rök, skräphögar, tätbebygda gator och torg med butiker barer och restauranger inlindat i en matta av konstant höga ljud. Och i bakgrunden de vackraste och högsta bergen i världen.

tvätt & berg

Här tillbringar vi ett par dagar och upptäcker staden, shoppar det vi behöver och träffar nya vänner. Tex Madab och hans familj som har gästhuset där vi bor i förorten Panga. Det är en oas där vi får god dalbath, nya kunskaper trevliga samtal serverade till teet morgon och kväll.

Kaosledningar

Min vän och kollega Pi-Charlotte har en familj i Nepal bestående av de flickor som hon via Nepal Education sponsrar så de får utbildning. Några går i grundskola fortfarande och några studerar på högskola.

DSC00121DSC00120

Här får vi te hos Laxmi som skall bli Montessori lärare och här är hennes farmor Maja Maja.
Vi har bestämt oss för att ha ett tema på vägen, Walk against trafficking och se vad som kommer upp.

ABC Nepal, Reach out etc

Hos Durga och hennes team på ABC Nepal får vi rundvisning i det hem hon skapat , en kopp te och dansuppvisning av flickorna. De är just nu 28 stycken som bor här för att skapa sig ett nytt liv efter att varit utsatta för trafficking och olika övergrepp. Besöket slutar med att vi alla dansar discodans ihop.

Vår man i kathmandu[1]

På tredje dagen startar vår vandring med ca en timmes bilresa ut mot bergen.

Trappor Kathmandu Valley[1]

Efter check av utrustning och en kopp te börjar vi med 4 timmar uppför i trappor. 1200 höjdmeter. Skönt att bli ordentligt uppvärmd före lunch. Den består av Fried Rice och Ginger tea.

Lunch på Sunrise hotel[1]Everest Beer

Eftermiddagen känns lätt när vi stärkt oss och vi kommer precis lagom för att hinna stretcha, duscha och ta en välförtjänt öl före middagen.

Berg, örn o blommor[1]

Och så går dagarna 6. Solen strålar , 25 grader varmt och vi går och går. Stannar för lunch och te då och då och checkar in på olika små hotel varje kväll.

Kamvandriing[2]

Ibland går vi helt tysta och ibland funderar vi över trafficking och vad som kan göras. Och ibland löser vi varandras världsproblem eller bara lyssnar på goda historier ur verkligheten.

Mellan 3-8 timmars vandring, som högst på 2500 möh. Landskapet skiftar mellan potatisåker, djungel, bergskammar, risfält och barrskogar men allt är vackert. Och i fonden ser vi Himalayas berg varje dag.

Lian o bergen[1]

Det är lätt att vara till freds med livet här.

Konklusionen av våra samtal blev att vi tror det gäller att få kloka, starka, gärna kända män runt om i världen att tydligt säga STOP till trafficking. Och vi kan alla lära oss se och reagera.

Vill du lära mer?

Om att sponsra flickors skolgång länk
Om ABCs arbete i Nepal länk
Om trafficking i världen länk 1 och länk 2

Tack för fantastiska dagar! Pi-Charlotte & Lian

 

Senaste inlägg

Sök i bloggen

Tryck retur för att söka

Arkiv