In English På svenska

Sommarvärme i Banyuls-sur-Mer

Från Levi i norra Finland via Luleå och Stockholm åkte jag till Banyuls-sur-Mer
i södra Frankrike. Vi flög till Girona med Ryan Air. På vägen ner passerade vi
Genève och jag kan inte låta bli att dela med mig av den magiska utsikten från
planet.

2,5 timme senare klev vi av planet i ett soligt Girona.

Vi var ett gäng researrangörer och två livsnjutare till segelmakare som
blivit bjudna till Banyuls för att titta på Manoir som ägs av svenskarna
Philip Philipsson, John Byttner och Ulf Gustafson. Närheten till Pyreneerna
och möjligheten att vandra nära havet gör detta till ett intressant resmål
även för oss som gillar lutande terräng.

Manoir ett trevligt och enkelt litet hotell som ligger ca 200 m från havet. 
Här hyr man med fördel hela stället och kan antingen ordna sina egna
middagar eller hyra in en kock. 

Vi checkade in i våra rum och bjöds på en välkomst drink och snacks i
baren av John.

Husets belgiska kock Patric hade lagat mat och det blev en tidig kväll. 

Några tog ett morgondopp i det klara vattnet innan vi åt frukost ute på
gården sen tog Philip med oss på en promenad i omgivningarna.
 

Banyuls har 4500 invånare och distriktet producerar mest vin i världen
i förhållande till ytan. De 20-tal vinodlare som finns här står för en tredjedel
av Frankrikes vinproduktion.
 

Trots att det är mitten av november var det varmt och skönt.
 

Johan och Kajsa på skön morgonpromenad.

Lena, jag och Catharina beundrar utsikten över havet.

Sen åkte vi längs kusten till grannbyn Port Vendres som är en fiskeby.
Här finns en fantastisk fisk och skaldjursaffär där själva fick beställa 
det vi ville äta på kvällens middag.
 

Några passade  även på att få njuta av ett par färska ostron direkt över
bardisken.
 

Efter inköpen åkte vi vidare till nästa by Collioure som lockar mycket
turister på sommaren på grund av trevliga uteserveringar, fint bad och 
konst. Picasso cafet Templiere var tyvärr stängt för dagen, men sägs
vara en höjdare för den som vill kombinera en god kopp kaffe med att
titta på intressant konst. 

Mellan dessa byar har Alfred Nobel byggt en dynamitfabrik som numera
är ombyggd till en fin trädgård med växter från hela Frankrike och ett
museum.
 

 

Härifrån har man skeppat dynamit till både Mont Blanc- och Gottardtunneln.

Vi vandrade tillbaka längs kusten till Banyuls. Härligt att ha havet så nära!

När vi kom tillbaks till Banyuls utforskade vi byn lite närmare.
 

På kvällen dukade vi upp skaldjuren som vi köpt på förmiddagen. 

Stort tack för en fantastisk middag!

Banyuls ligger 6 km från gränsen till Spanien och vägen över passet har
trafikerats av såväl Hannibal och hans elefanter som av romarna. Detta är
den kortaste vägen till Girona, men inte den snabbaste om man åker med buss.

Om man vill bo riktigt enkelt och gratis ligger Refugi Coll de Banyuls 357 m ö h
passet och gränsen mellan Frankrike och Spanien.

Vi avslutade med en spansk lunch. 

Här ser ni livsnjutarna Johan och John gotta sig med dessert i trädgården 
innan det var dags att lämna det ljuva livet vid medelhavet med skönt väder,
fina vandringar,härliga människor och god mat.

Jag hade inte haft något emot att stanna i solen och värmen ett par dagar till…

/Anna

www.alpinelegends.se