Quiz 2018 - Alpine Legends

Quiz 2018

1. Lindsey Vonn är en levande alpin legend med flest världcupsegrar av alla kvinnor. Hur många segrar har hon i relation Stenmarks 86?

Hon har i skrivande stund 82 världscupsegrar. Eftersom hon fortsätter att tävla är det inte osannolikt att hon kan vinna några tävlingar till.

2. Vad har Frankenstein gemensamt med Chamonix?

Mary Shelley skrev en del av sin historia under ett besök i Chamonix.
Hon spendera den sällsynt kalla och regniga sommaren 1816 (a.k.a. artonhundra-frös-ihjäl) med några vänner vid Genevesjön, där Lord Byron hyrt ett hus. Det som var tänkt att bli en sommar med långa vandringar och utflykter i Alperna, blev någon enstaka utflykt till Chamonix och samkväm framför öppna spisen. Det var Byron som föreslog att de som tidsfördriv skulle berätta skräckhistorier medan det regnade oupphörligen. Mary’s historia om Frankenstein vann allas gillande och på uppmuntran av Lord Byron gav hon ut boken 1818.
Att den sommaren blev kall och regnig har tillskrivit det gigantiska vulkanutbrottet Tambora i Indonesien 1815 som fyllde atmosfären med åtminstone 100 kubikkilometer material som hindrade solens instrålning och sänkte jordens medeltemperatur.

3. Många namn i Alperna relaterar till hemskheter såsom smådjävlar och
barnätande troll.
Les Diablerets är ett exempel på den förstnämnda.
Vad är det andra?

Eiger förstås, som på engelska och franska heter Ogre, känd från folksägen och mytologin. Ett monster som livnär sig på små barn och djur. En betydligt vänligare släkting till detta monster är filmkändisen Shrek.

4. Det sägs att flygplan från Air India lastat med smycken och ädla stenar kraschat på glaciären för drygt 60 år sedan. De senaste åren börjar delar av planet dyka upp där glaciären kalvar. Var är detta ?

Vid två tillfällen har flygplan från Indien kraschat med Mont Blanc, 1950 & 1966. Det första var ett militärplan och det andra var ett reguljärflyg från Air India. Ombord fanns bl.a. en kärnkraftspecialist vilket skapat en del konspirationsteorier. Nedslagsplatsen var osedvanligt svårtillgänglig strax väster om toppen av Mont Blanc. Med ojämna mellanrum dyker det i tidningarna upp detaljer om olika fynd ur isen där glaciären Bosson kalvar. Senast 2013 om den ask med rubin och smaragder som lämnades in på gendarmeriet i Chamonix.

5. En norsk skidlärare Trygve Smith ”hittade på uppdrag” 1921 en plats som idag tillhör ett av världens 15 största skidområde. Vilket är skidområdet?

Om Trygve Smith finns att läsa att han var en skicklig sportsman med stora framgångar i både tennis och backhoppning. Han spelade tennis i Olympiaden i Stockholm 1912 och nådde pallplats i flera tävlingar i backhoppning bl.a. i Bolgenschanze i Davos och han vann den internationella tävlingen i Bragebacken i Slottskogen i Göteborg 1902.
Den franska Baronessan Rotschild hade ett öga för duktiga karlar och engagerade Trygve som skidlärare i St. Moritz under tiden kring första världskriget. När hon retade sig på en bullrig tyskspråkig typ som störde hotelfriden i St. Moritz så hon bad sin skidlärare om att hitta ett franskt St. Moritz. Några år senare 1921, presenterade han henne för Mont d’Arbois i Megève där hon byggde sig ett slott, en skidlift och en golfbana. Av planen att bygga en sjö blev intet, men skidorten Megève var född. Idag med imponerande 263 km pist..

6. Dahu.
Hur många (med latinska namn) arter finns det av Dahu

Det finns naturligtvis 5 arter. Dahu laevogyrous; har kortare ben på vänster sida och går följaktligen i vänster varv. Dahu dextrogyre; har kortare ben på höger sida och går åt höger. Dahu ascentus frontalis; har kortare framben och går bara uppför. Dahu descentus frontalis; har kortare bakben hybridus och går bara nerdför. Dahu hybridus; har vartannat ben kortare och kommer ingen vart.

7. Bengt-Erik Grahn från Kittelfjäll tillhörde världseliten på 60-talet. I vilka alpina skidorter blev hans framgångar som störst?

Bengt-Erik Grahn var överlägsen i alpina SM under flera år på 60-talet Men i internationella sammanhang åkte han oftast ur i andra åket. De få gånger han tog sig i mål var i Wengen och i Kitzbühel. Han bästa åk någonsin torde vara när han ledde med drygt två sekunder i Portillo, Chile efter första åket men åkte ur tre portar från mål i andra.

8. Alpina specialiteter
Capuns, Pizzocheri, Rösti, Spätzle, Farcement, Tartiflette, Gulasch, Wienerschnitzel, Raclette, Fondue, Berthoud, Gröstl.
Vilka innehåller inte ost?

Eftersom alpkossan är ett vanligt djur i Alperna innehåller de allra flesta alpina lokala maträtter ost i någon form. Men det finns undantag. Gulasch är ett resultat av Ungersk-Österrikiska dubbelmonarkin under familjen Habsburg med tydliga influenser från öst. Wienerschnitzel är en rätt skapat i Wien även om några lärde hävdar att den kommer från Milano, ty den finns även under namnet Scaloppina Milanese. Gröstl heter ofta Tiroler Gröstl och liknar närmast vår pyttipanna även om kryddningen är annorlunda oftast med körvel eller timjan. Typisk rätt för dagen-efter.

9. Den förskräckliga snömannen kallas för Yeti. Vad betyder ordet på tibetanska?

Många historier om möten med den håriga och tvåbenta varelsen har ju cirkulerat i pressen sedan västerlänningar började besöka Himalaya i början på förra seklet. Ren okunnighet och mycket fantasi har skapat myten om Yeti. Tills någon klok språkvetare helt enkelt frågade lokalbefolkningen vad ordet Yeti betyder på tibetanska.
Yeh-teh betyder Klippbjörn. Himalyan Black Bear.

10. Legendariska äpplen.
Vilken dalgång i Alperna producerar 10 % av alla äpplen som konsumeras i Europa?

Under vår vandring i somras på Vinschgauer Höhenweg, strax väster Merano förstod vi att det växer enorma mängder äpplen i den soliga och bördiga dalgången. Närmare efterforskning visade att var 10e äpple som konsumeras i Europa kommer från den mest tyskspråkiga av alla italienska regioner som i dagligt tal kallas för Südtirol.

11. Kandahar heter flera av den alpina världscupens tävlingar. Var är ursprunget?

Att en stad i Aghanistan har gett namn till ett otal skidrelaterade produkter och tävlingar kan tyckas märkligt men som så mycket annat går kopplingen över England.
Den brittiska fältherren Frederick Roberts gick segrande ur slaget om Kandahar 1880 och erhöll under pompa och ståt 1892 titeln Baron Roberts of Kandahar. Han blev sedermera en hängiven skidåkare och när Arnold Lunn organiserade en av de första internationella skidtävlingarna i Crans Montana 1911 donerade Roberts segerbucklan och tävlingen fick heta Roberts of Kandahar Challenge Cup.
Än idag har några av de mest prestigefulla tävlingarna i alpina världscupen tilläggsnamnet Kandahar.
Bl.a. i St. Anton, Chamonix och Garmisch-Partenkirchen.

12. Vem hoppar över en Porsche med sina riktigt långa skidor?

Traktens son Egon Zimmermann hoppar över vägen till sin hemby Lech redan 1956. En av de mest spektakulära bilderna från 50-talet då den alpina skidåkningen började bli tillgänglig för den breda allmänheten.
Bilden spreds som en löpeld och Egon blev en superkändis. Han är en fyra österrikare som vunnit både OS och VM i prestigegrenen störtlopp. Han tog så småningom över sina föräldrars Hotel Kristberg där vår Kung Carl Gustaf och Silvia ofta umgicks och skidade med bl.a. ABBA.

13. Vilket rumsnummer ska man välja när man besöker Chamonix, världens huvudstad för skidåkning och alpinism?

Svaret är självklart för alla som varit i Chamonix de senaste 30 åren ty Chambre Neuf
(rum nr. 9) var länge urtypen för ett svenskt afterskiställe i Alperna.

Senaste inlägg

Sök i bloggen

Tryck retur för att söka

Arkiv