I väntans tider – höstvandring i Jura - Alpine Legends

I väntans tider – höstvandring i Jura

Hösten är och har varit magisk med hög klar luft i flera veckor. Nu väntar både djur, natur och människa efter den vita varan från ovan.[:]

Det är samtidigt en fin tid för vandringar. Till exempel i Jura.

Jura har sitt namn från Jura perioden då bergskedjan bildades. Det gjorde sannolikt Gotland också men det är en annan historia.

Jura bergen sträcker sig i stort sätt från Geneve till Basel och utgör gränsen mellan Schweiz och Frankrike. Här finns både löv och barrskog och ibland är det mycket likt Skandinavien. Så till grad att det finns ett område som i folkmun kallas lilla Sverige; la petit Suède. Lite längre norrut vid den lilla sjön lac de Joux ligger de schweiziska klockfabrikerna på rad. Ännu längre norrut strax väster om Neuchatel ligger Hotel du Chasseron på en topp med en fullkomligt oslagbar utsikt 180 grader över hela alpkedjan. Här har Schweiziska försvaret en inte alltför hemlig utsiktspost.

En timmes vandring härifrån ligger dalen där den under 95 år förbjudna absinten har sin hemvist, Val de Travers. En märklig historia om den gröna féen som så här i efterhand har många märkliga ingredienser av hustrumord, alkoholism, politik, avundsjuka, maktspel, rykten, konstnärer, dekadans, det inte alltid så ljuva livet i Paris mm mm. Nu är drycken inte längre grön utan färglös men tillåten och dricks både här och i övriga Europa.

En dagstur därifrån ligger ett geologiskt fenomen som torde vara det märkligaste näst efter vad vet jag, nämligen en jättelik grop som är 400 meter bred och 400 meter djup och kallas Creux de Van

VL_412_11_CreuxduVan_T

Detta är inte världens bästa bild med den är liksom lite svår att ta eftersom man behöver kunna flyga för att ta den 😉

OM allt detta inte skulle vara nog så är Jura omgivet av utmärkta schweiziska vingårdar på östra sidan och de inte helt obekanta Bourgogne på andra sida.

Er ciceron

Peffe

Senaste inlägg

Sök i bloggen

Tryck retur för att söka

Arkiv