• Engelska

Alla vinterns lekar

Under de första 3 vinter-OS; Chamonix 1924, St Moritz 1928 och Lake Placid 1932 fanns inte alpin skidåkning med på programmet. Än idag finns det flera vintersportorter i Alperna där icke-skidåkare är i majoritet. Arosa, Davos, St Moritz, Kitzbühel, Cortina och Megève för att nämna några.

Vad gör man då istället? De allra flesta gör ingenting!

De åker av sociala skäl. Som sällskap till släkt och vänner. Många ägnar sig åt att vila och andas hög klar luft. Vila är underskattat, som en av mina kompisar brukar säga.. De allra första vinterturisterna antog ett vad från hotellmannen Martin Badrutt som sa att vintervädret var mycket bättre i St Moritz än i södra England.. Och man kan väl gissa att några tyckte att något skulle man väl hitta på i det vackra vintervädret.

Vintervandring

Många orter har flera 10-tal km vintervandringsleder som prepareras med hjälp av snöslungor eller pistmaskiner. Utan undantag går dessa leder förbi restauranger lämpliga för lunch eller en kopp varm choklad. Att utsikten ofta slår det mesta behöver kanske inte nämnas..

Kälkåkning

En kulle med snö är allt som behövs och vi har alla varit barn i början så vem har inte åkte kälke eller pulka? I den tyskspråkiga delen av Alperna är kälkåkning = rodeln en STOR folksport med över ex.vis 3 000 000 träffar på Google. De flesta vintersportorter har rodelbanor där man ofta ser flera generationer susa ner för kilometerlånga backar. Bayern har 55 st och Österrike över 400 registrerade naturrodelbanor. Som alltid i Alperna finns det många välplacerade vattenhål. På Google hittar man 39900 träffar på ordet Rodelhütte..

De stora flertalet organiserade rodelbanorna finns i anslutning till liftar men ibland får man komplettera med apostlahästarna. I Österrike är det inte ovanligt att man tar rodeltaxi. Häftigaste resan jag har gjort var i Fideriser Heuberge. En fullpackad fyrhjusdriven rallybuss full fart 10 km uppför berget och sen var vi ett gäng ’tuffa’ grabbar som blev frånåkta på vägen ner av den lokala syföreningen. En annan favorit är Preda-Bergün där man tar den legendariska Glaciärexpressen tillbaka upp. I Grindelwald i Schweiz finns Alpernas längsta med sina 15 km och här en lista på de 10 längsta. Har du aldrig åkt kälke på riktigt så kolla någon av de 4670 filmerna på YouTube. Tex denna kvällsfärd i Obergurgl.

Bobsleigh

Söker du adrenalin ska du planera ditt nästa alpbesök i någon av orterna La Plagne, Cortina, St Moritz eller Igls strax utanför Innsbruck. Att åka Bob ser fånigt lätt ut men är en garanterat omskakande upplevelse. I begynnelsen vid förra seklets början var bob/kälke det länge det snabbaste sättet en människa kunde ta sig. Långt senare kom bilen eller tågen upp i hissnande 130 km/tim. Att ägna sig regelbundet åt denna sport kräver dock en och annan brist på spärrar och det är kanske därför det ständigt dyker upp nya glidmedel. Fantasin har inga gränser… Jag har hört talas om silverfat.. Kolla filmen om VM i Wok race

Curling

Bowling på is. Sannolikt den äldsta vinterleken med dokumenterade anor från Medeltiden. Skottland är ursprunget och de flesta av dagens stenar görs av en sällsynt granit från Ailsa Graig, en ö i Skottland. Sedan svenska damlandslaget vunnit många fina medaljer har intresset i Sverige ökat. På många av våra orter runt om i Alperna är det en väl etablerad sport med flera lag i olika divisioner. Yrkesgruppen hotellägare är överepresenterade… En favoritbana ligger i Cortina d’Ampezzo med sin lilla specialbyggda hall bredvid kabinbanan Faloria.

Snöskovandring

Det urgamla sättet att ta sig fram i skog och mark har vunnit enorm popularitet framför allt i de franska Alperna. Den nya typen av snöskor är lätta och det känns som att gå ovanpå snön. Smidigare och friare än med långa längdskidor. Man kan följa översnöade vandringsleder, eller inte. Valet är fritt. Ett härligt enkelt sätt att komma nära ut i naturen. Orört är bäst och roligast.

Isklättring

En kall sport i skuggan långt ifrån solterrassen. Med stegjärn och två isyxor klättrar man uppför frusna vattenfall. En sällsynt adrelinkick.  Ljusskygga djupa dalgångar med rikligt med vatten är heta områden för denna sport. Cogne i Aosta dalen är en plats dit många vallfärdar. Strax ovanför Champagny nedanför Courchevel finns ett konstgjort istorn skapat för ändamålet. Vill du veta mer så läs en artikel i SvD 

Vinterhästar

Den romantiska sinnebilden av att åka häst o vagn genom ett vintrigt landskap är möjligt både här och där. Bland favoriter finns Davos, St Moritz, Megeve och Lech. Att rida på en varm kuse bland snötyngda granar är en sällsam upplevelse. I Davos finns möjligheten att rida i djupsnö. Läs mer om trenden i en artikel i SvD Hästpolo är minst sagt spektakulärt. Vackra hästar. fartfullt och glamoröst. Dessutom brukar Polo ofta omges av sällsynta högdjur … Megeve, Klosters, Cortina, Kitzbühel och St Moritz är samlingsplatserna

Igloo

Att övernatta i en igloo är mångas dröm och det är numera fullt möjligt på ett flertal orter i Alpenland. Bland de lyxigare alternativen finns igloo med bubbelpool.

What else?

Detta är några exempel på vad man kan göra i Alperna på vintern om man inte vill åka skidor. I rockärmen har vi några till. Varma källor. Magiska tågresor. Kabinsafari. Isgrottor… Ring 0856215990 eller skriv ett mail så kan vi prata vinterdrömmar

Mer snö åt folket!

Latest postsSenaste inlägg

Search the blogSök i bloggen

Press enter to searchTryck retur för att söka

ArchiveArkiv