• Engelska

20 alpina skidorter du bör besöka innan du dör

 

 1. Arlberg. Det var här den alpina skidåkningen började. Orter som St. Anton, St. Christoph, Lech, Zürs och lillebrorsan Stuben är för evigt inskrivna i historieböckerna. Och i november 2016 byggs hela området ihop. Skidåkningen är övervägande röd och möjligheterna till offpist är oändliga. Förra året tillkom av en händelse två nya liftar till Österrikes snörikaste skidområde Warth. Afterski i världsklass som än idag fortfarande lockar mycket folk.  

 

 1. Chamonix är egentligen inte en skidort utan en charmig liten stad vid foten av Alpernas högsta toppar. Fyra fem separata skidområdena förbundna med bussar, har något att erbjuda alla från nybörjare till dödslängtande experter. Vyerna är mäktiga framförallt från Brevent / Flegère. En av de största attraktionerna…är utflykten till den synnerligen charmerande italienskan Courmayeur på andra sidan Mont Blanc

 

 1. Zermatt med världens mest kända topp Matterhorn, och 13 toppar till över 4000 m är en plats som inte lämnar någon oberörd. Skidåkningen är stor och varierad och inkluderar nu både Rothorn, Gornergrat och Klein Matterhorn. Med alpernas dyraste liftkort kan man även åka i italienska Cervinia.  

 

 1. Val d’Isère har en lång historia, ligger högt och snösäkert. Ett ett gigantiskt skidområde som sträcker sig över två glaciärer och hela vägen nedanför den stora dammen som dränkte grannbyn Tignes innan den byggdes upp igen och blev en känd skidort. Välplacerade liftar och oändliga pister i alla väderstreck.

 

 1. Cortina d’Ampezzo, kallas för drottningen av Dolomiterna. Den kanske vackraste delen av Alperna med sina magnifika klippor som skimrar i rosa och orange när solen närmar sig horisonten. Super Ski Dolomiti kallas liftkortet som gäller på ett ofattbart antal liftar. Det kanske mer kända Sella Ronda utgör bara en del av ett av tolv skidområden..

 

 1. Mürren ligger på en liten bilfri hylla med magnifik utsikt över topparna Mönch, Eiger och Jungfrau. Det var i denna lilla söta by som slalomtävlingarna tog sin början på initiativ av Sir Arnold Lunn som torde vara historiens första skibum. Den roterande restaurangen på toppen Schilthorn blev världsberömda Piz Gloria genom James Bond filmen ”I hennes majestäts hemliga tjänst”. Delar liftkort med grannarna Wengen och Grindelwald. 

 

 1. Portes du Soleil torde vara världens största sammanhängande skidsystem. Att åka skidor runt detta stora skidsystem torde tillhöra allmänbildningen. De allra flesta ”fastnar” i det före detta futuristiska Avoriaz, men den bästa åkningen finns överallt i detta område; Les Gets, Chatel, Champéry och inte minst kring ängarna i Champoussin.

 

 1. Les 3 Vallées = de tre dalarna är Frankrikes största skidområde, med storheter som Val Thorens, Courchevel och Meribel. De har alla varsin specifika image, men framförallt finns här mer åkning än vad de flesta hinner med på en vecka.

 

 1. Kitzbühel, ligger idag mitt i ett av Österrikes största skidområden. Förutom att det egna skidberget tredubblats genom att växa ihop med Jochpass så når man med skidbussen skidområdet Ski Welt Wilder Kaiser med sina 8 skidorter. Att byn har anor från medeltiden och världens häftigaste störtlopp är ytterligare två goda argument.

 

 1. Monterosa. Alpernas näst högsta topp har givit sitt namn till ett underbart skidområde med långa svepande backar i alla väderstreck. Champoluc, Gressoney och Alagna har alla en stram norditaliensk charm över sig. Att Alagna med sina 3 liftar har en höjdskillnad som motsvarar 3 Åreskutan på varandra säger allt. En del andra lockas av maten..

 

 1. Ischgl är inte vad det varit. Från en insnöad bondhåla till en av världens mest hypade skidorter med artister i världsklass som startar och avslutar säsongen. Exvis Tina, Bruce, U2. Ischgl tillhör top 3 av världens mest välskötta skidområden.

 

 1. Saalbach, Hinterglemm och Leogang har hängt ihop länge. Förra året tillkom Fieberbrunn. Idag ett av de mest framgångsrika och mest populära skidområdena i Alperna med ett rekordstort antal stamgäster. Ett välsmort skidområde med mycket charm.

 

 1. Sölden har lyckats med sin målsättning; lång säsong med hjälp av två glaciärer, snabba liftar och afterski i världsklass. Imponerande 3 toppar över 3000 meter ingår i skidområdet. Byn är välbesökt av skidåkare från oktober till maj. Och av James Bond i senaste filmen Spectre. Afterskin börjar kl 14 och fortsätter till 05.

 

 1. Davos. Mest känd för världsmöten, längdåkning och ishockey men har skidåkning i världsklass på 5 skidberg smidigt förbundna med skidbussar och tåg. Att schweizarna placerat sin strategiska snö och lavinforskning i Davos säger en del om mängden snö.

 

 1. St.Moritz föregås av ett rykte som dyrt och exklusivt, vilket naturligtvis stämmer men å andra sidan finns här skidåkning som är bland det bästa som går att hitta. Dalen ligger på drygt 1800 meter och topparna passerar 3000. Corviglia och Corvatsch är två coola namn på varsitt berg. Men glöm inte Diavolezza som enligt mig är klon.

 

 1. Megève. Världens åttonde största skidområde förblir en väl bevarad hemlighet. Det sträcker sig över tre berg och inkluderar 5 byar. Backar går mest i blått och ljust rött men de stora attraktionerna är utsikten över Mont Blanc, de pittoreska omgivningarna, den charmerande byn och 9 omnämnda krogar i senaste Guide Michelin

 

 1. Les Sybelles. Ytterligare en offentlig hemlighet. Frankrikes 4e största skidområde ligger undangömt i franska alpernas längsta dal; La Maurienne. 6 byar med svåruttalade namn, delar på fin åkning över ett berg med många åsar.

 

 1. Via Lattea = The Milky Way = Vintergatan heter skidområdet som förbinder Sestriere, Sauze d’Oulx, Cesana, Claviere och franska Montgenèvre. De alpina grenarna under OS Torino avgjordes här. De vackra lärkträden är som planterade för skidåkning.  

 

 1. Engelberg är numera populärt bland skandinaver kanske som en följd att fyra hotell ägs av svenskar. Det glaciärprydda Titlis är ett mäktigt berg med några få pistade nerfarter och många varianter offpist. På andra sidan ligger Brunni i solen med samma fördelning.

 

 1. Verbier består av en massa dyra chalet på soldränkt hylla i den fransktalande delen av Schweiz, men just här pratas mest svenska eller engelska. En lekplats för de som har lite mer än vi andra. Skidåkningen, som sträcker sig över fyra dalar, är storslagen.

 

 1. för dig som vill veta mer om var man kan åka skidor i Alperna så har vi sisådär 50 förslag till och sen ytterligare 50 …

Latest postsSenaste inlägg

Search the blogSök i bloggen

Press enter to searchTryck retur för att söka

ArchiveArkiv