• Engelska

Allt du behöver veta om Afterski i Alperna.

För många är Afterski det viktigaste, långt viktigare än själva skidåkningen.

Men vad är det egentligen?

Är det en öl på en terrass i solnedgången full med folk som hest sjunger refränger på gamla rocklåtar? Eller är det en drink i loungen framför den öppna brasan med en pianist som klinkar evergreens? Eller är det ett överdådigt kakfat fullt av både salta och söta godsaker nedsköljt med champagne och utvalda sorter av både te och kaffe?

Ja det kan vara allt detta och några saker till..

På engelska liksom på franska, tyska och italienska heter det Après Ski.

Om dess ursprung tvistar de lärde men tanken på en öl på slutet av en ansträngande dag kan sannolikt härledas till Österrike. Den klämkäcka Tyrolermusiken har självklart varit en väsentlig del för att göra afterskin till vad den är idag

spotify apres ski

Klicka här för att länka till Spotify. En av mer än tusen låtar anpassade just till afterski. 

Som koncept kan det liknas vid det nittonde hålet på en golfbana, men där stannar likheterna.

I de tidiga amerikanska skidorterna var det vanligt att musiker ledde nån sorts allsång på den knuttimrade lodgen i slutet av dan.

Sun Valley Apres ski

För de flesta fransmän är Après Ski beteckning på de stora otympliga skorna man moderiktigt förväntas bära efter att kommit ur de obekväma pjäxorna.

De kan antingen vara Moonboots

apres ski chanel

eller pälsklädda stövlar som skämtsamt brukar kallas för ihjältrampade marsvin.  

apresski bally

I andra hand kallar fransmännen, men även italienarna, alla de sociala aktiviteterna man kan göra på skidort som inte har med skidor att göra just Après Ski. Det kan vara bowling, curling, kälke, isklättring, bad och spa men även restauranger, barer och övrigt nattliv.

Det lär för övrigt finnas en skandalomsusad kanadensisk film som handlar om vad 3 unga skidlärare drömmer om att göra efter skidåkningen. Den heter Après Ski.  

Osökt kommer vi in på Pjäxdans som dock kommit och gått under åren.

Med mycket hög musik och mycket alkohol kan den dock plötsligt uppstå där man minst (mest) anar det.  Men som någon välformulerad engelsman sa; Dans är ett vertikalt utryck för en horisontell förhoppning.

Men det som idag är obligatoriskt på österrikiska skidorter, nämligen åtminstone en Schirmbar med mer eller mindre trallvänlig Tyrolermusik i marsch och discotakt är tämligen ovanligt på de franska och italienska orterna.

schirmbar

På orter som Saalbach, Schladming, Sölden, St. Anton och Ischgl är Afterski en synnerligen seriös del av skidorternas omsättning. På Mooserwirt i St. Anton diskas 30 000 glas varje dag efter stängning kl. 20.00. Och deras merchandise i form av jackor, tröjor, T-shirts, kepsar m.m. lär dra in enorma belopp.

2017-02-03 16.47.38

Visst kan italienarna ta sig en öl, vin brulé eller en bombardino på väg ner till byn, men det är snarare benägna att byta om och visa upp sig på bygatan och ta en civiliserad Aperol Spritz med tilltugg på en bar med smäktande bakgrundsmusik.   

bombardino

Sen några år tillbaka har fransmannen Luc Reversade ett koncept som röner stor framgång på den ena franska skidorten efter den andra. Nattklubb mitt på eftermiddagen med stekheta artister och DJs. La Folie Douce finns numera i Val d’Isère, Val Thorens, Meribel, Alpe d’Huez och Megève.  

la folie douce

Se Videon om La Folie Douce!

De flesta alpina skidorter med mycket Skandinaver och Britter har en eller flera ställen med levande rockmusik som inte sällan är spelas av just svenska eller brittiska musiker.

no limit spelar ofta på Birka Line än i Chamonix. Photo:Emily Butcher.

no limit spelar ofta på Birka Line än i Chamonix.
Photo:Emily Butcher.

Andra länder tar efter och på en terrass i Courchevel spelar en rysk orkester under den ryskortodoxa julhelgen i mitten av januari.

I Brixental i Österrike byggs ett cirkustält varje år för att bjuda in fem tusen holländare på tvådagars säsongsavslutning med ett uppbåd av enbart holländska artister. Säkert kul om man är holländare.

feestweek brixental

En personlig favorit är att plaska runt i de varma utomhusbassängerna på Thermenhotel i Leukerbad med specialbyggda flytande träbrickor som personalen förser med iskall öl och kallskuret medan musiken ljuder ur undervattenshögtalarna.

Leukerbad

Mer afterski åt flera! 

Peffe

Latest postsSenaste inlägg

Search the blogSök i bloggen

Press enter to searchTryck retur för att söka

ArchiveArkiv