Alpizza - Alpine Legends

Alpizza

Sedan Pizzan (La Pizza Napolitana) 2017 hamnat på Unicefs lista över skyddsvärda kulturyttringar (tillsammans med bl.a. Flamenco) finns det ett nyvaknat intresse i Italien för denna så populära maträtt. Bland nymodigheter märks fullkornspizza liksom mästerskap för helt glutenfria varianter.
Kreativa pizzabagare uppmärksammas och man utnämner årets pizza i olika klasser.

Häromdagen besökte vi en av Italiens främsta gourmetpizzerior i Slow Food staden Alba. Avsmakningsmenyns kreativa kreationer avlöste varandra. Tre olika pajdegar med varierad jäsning och gräddning smaksatt med bl.a. vit bläckfisk med getostkräm toppad med pesto gjord på persilja och ruccula… eller lövtunn skinka med färsk grön sparris och fontinaost..

Så gott som varje skidort i Alperna har ju som bekant en pizzeria eller två men låt oss stanna vid de erkänt exceptionella. I ett av Bormio’s skidsystem, Santa Catarina Valfurva ligger ett oansenlig litet hak mitt i backen (Refugio Bellavista) där pizzamästaren Elio, med otaliga mästerskapstitlar på väggarna, skapar magi till vardags.

Glädjen vet inga gränser när vi ser att vår gamla granne Toni och hans Pizzeria du Tunnel i Courmayeur enligt den italienska matbibeln Gambero Rosso 2018 tillhör Italiens 10 främsta.

Senaste inlägg

Sök i bloggen

Tryck retur för att söka

Arkiv