• Engelska

Alpernas bästa Spa

Det finns spa

och sen finns bad med naturligt varmt vatten. Vatten som värms upp av jordens varma innandöme.  Redan de gamla romarna förstod de välgörande effekterna av naturligt varma bad. Senare forskning har bara bekräftat det vi alla redan visste.

Att Alperna har flera naturligt uppvärmda bad är föga känt. Att det är ekologiskt och bra för alla parter är ytterligare bonus.

Här kommer en lista på fantastiska varma bad mitt i Alperna i närheten av några riktigt fina skidorter.

1. Val d’Illiez är ett litet gulligt bad i en liten dalgång på den schweiziska sidan Portes du Soleil, världens kanske största skidområde. Badet är byggt kring en varm källa som upptäcktes efter en liten jordbävning 1973… 

2. Bad Scuol ligger i det som kallas Unter Engadin längs floden Inn. Med anor från medeltiden finns här flera källor med både varmt vatten och kallt bubbelvatten. I den lilla byn finns flera fontäner / bybrunnar där ortsborna hämtar bubblande mineralvatten till sina måltider. De offentliga baden ser ut som vilket badhus som helst byggda på 80 talet men vattnet är välgörande gott. Skidområdet räcker gott för några dagar och St Moritz ligger bara en timme bort.  

3. Vals är en väl bevarad hemlighet. Mest känt i Schweiz för sitt bubbelvatten som ofta serveras på restauranger runt om i landet. Den gamla bondbyn har en stram schweizisk charm och bergen är magnifika. I horisonten kan man ana en snarlik kopia av Matterhorn. Skidåkningen duger gott med sina nästan 2000 fallhöjdsmeter. Baden är en fröjd för kropp och själ byggda i den lokala svarta graniten.

4. Leukerbad har Alpernas största varma källa som egentligen är flera. 3,9 miljoner liter varmt vatten per dag värmer ett otal bassänger i denna lilla bergsby mellan spektakulära bergsidor. Här finns både alpin skidåkning och ett otal andra sportaktiviteter.

5. Pre St Didier ligger granne med Courmayeur och La Thuile så skidåkning finns det gott om. Den varma källan var känd av romarna därav namnet Kur Major (Courmayeur) där högre militärer vilade sig inför kommande bataljer. Det gamla badhuset från 1800 talet har totalrenoverats och här finns en mängd pooler både ute och inne och en och annan bastu med Alpernas kanske bästa utsikt.

6. Bormio är känt från den Alpina världscupen VM och har ett överflöd av bad; de gamla och de nya. Båda är väl värda ett besök så i Bormio kan du stanna länge. De nya baden, Bagni Nouvi, har mängder med pooler både inne och ute en vacker park. De gamla baden, Bagni Vecchi, är anrika och ligger inklämda mellan bergsidorna. Det är magiskt att ligga i de varma baden och se Bormio nedanför i solnedgången.   

Latest postsSenaste inlägg

Search the blogSök i bloggen

Press enter to searchTryck retur för att söka

ArchiveArkiv