Topparna lockar - Alpine Legends

Topparna lockar

Redan från späd ålder strävar vi uppåt. Upp på alla fyra för att börja utforska rummet och sen upp på vingliga ben. Sen vill vi naturligtvis klättra träd. Och sedan lockar bergstopparna.

En del strävar efter de högsta topparna, ungefär som Kilian Jornet som just besteg Mount Everest två gånger på en vecka. Andra skulle gärna vilja bestiga en liten topp för att njuta av utsikten.

Här kommer en liten lista på (mycket) lättillgängliga toppar som likväl erbjuder ett magnifikt panorama.

 

Mont Ventoux, Frankrike 

Det blåsiga berget är välkänt från Tour de France och torde finnas med på önskelistan för varje seriös cyklist. Men man kan likväl ta bilen (ända) upp till toppen och njuta av den storslagna vyn.  En liten vandring västerut förbi de alltför ofta stängda skidliftarna på nordsidan tar dig till platser med betydligt mindre folk och bilar.

http://www.veloventoux.com/?c=montVentoux

 

Schilthorn, Schweiz  

Världsbekant under namnet Piz Gloria från James Bond-filmen i Hennes Majestäts Hemliga Tjänst från 1967.

Bygget av kabinbanan och toppstationen råkade sammanfalla med filminspelningen och blev en storslagen succé för bägge parter. Restaurangen roterar ett varv på en timme.

http://schilthorn.ch/en/Welcome

 

Klein Matterhorn, Schweiz

En av Europas högsta kabinbanor tar dig bekvämt till toppstationen. Därifrån går man långsamt till mitten av tunneln som går rätt igenom toppen och tar hissen upp till en plattform med hisnande utsikt.

https://www.zermatt.ch/en/Media/Attractions/Matterhorn-glacier-paradise

 

Aiguille de Midi, Frankrike

En av Frankrikes största turistattraktioner tar dig direkt från Chamonix upp till den eviga snön. Här kan man pröva sin svindel genom att kliva ut i en glasad bur kallad Le pas dans le vide eller Step Into the Void. Restaurangen på toppen är oväntat bra.

http://www.chamonix.com/aiguille-du-midi-step-into-the-void,80,en.html

 

Big 3 Sölden, Österrike

En av Österrikes legendariska vintersportorter har tre toppar över 3000 meter som man lätt kan nå med kabinbana

https://www.soelden.com/big-3

 

Belvedere San Michel, Frankrike

2017-06-05 12.06.41

När du ändå besöker Cassis eller Marseille så kan du ta stadsbuss nr 21  till dess slutstation Luminy vid universitet. Efter 20 minuters promenad når man utsiktspunkten San Michel, 246 m.ö.h. med hänförande utsikt över Medelhavet och Les Calanques de Marseille. För övrigt finns här klättring i världsklass men det är överkurs just i detta sammanhang. 

 

Lovcen, Montenegro

Strax ovanför Kotorbukten, tillika Medelhavets enda fjord, ligger Lovcen som är väl värt ett besök. Här finns ett mausoleum över bygdens store son, Petar II Petrović-Njegoš som lyckades ena det lilla landets stridande klaner. Strax bakom ligger denna synnerligen vackra utsiktspunkt.

 

 

Senaste inlägg

Sök i bloggen

Tryck retur för att söka

Arkiv