• Engelska

Arkitektur på hög höjd

Redan de gamla grekerna brukade säga att vackra vyer föder vackra tankar.

Vi har förmånen att besöka många fina platser i bergen. Och ibland råkar det finnas ett hus eller två. Det började med kojor av sten eller trä för att med tiden bli imponerande byggnader i väglös terräng. En gammal favorit var Rifugio Guglielmina byggd på 1880-talet på 2880 meters höjd i Monterosa massivet. Tyvärr brann hyttan ner och den blev för dyr att renovera.

På andra ställen bygger man helt nya hus med helt ny teknik och design. Med arkitekter som verkar påverkade av grekiskt tankesätt.

Låt oss dela med oss av en ny trend nämligen vackert formgivna hus på hög höjd.

Här kommer några av våra favoriter

Refuge de Gouter 

gouter

Refuge de Gouter ligger i Mont Blanc massivet och öppnade helt nyligen. Här låg tidigare en enklare hytta som inte längre var ändamålsenlig. Brukligt är att stanna till här på väg till toppen av Mont Blanc.

 

Monterosa Hütte 

100909_Monterosa_l-hires

Monterosa Hütte ligger ovanför Zermatt namngiven efter Alpernas näst högsta berg. Isoleringen, de högeffektiva solpanelerna och det genomtänkta köket ger ett överskott av värme trots att hyttan ligger på en höjd där det snöar nio månader per år. Snyggt och bekvämt boende för 120 personer. Det har blivit offer för sin egen framgång ty man har fullt hus så gott som varje natt under sommarsäsongen.

 

Bivacco Gervasutti

gervasutti

På den italienska sidan av Mont Blanc ligger denna spektakulära bivack. Måhända inspirerad av rymdstationer och segelbåtar. Och norska lusekoftor? Det är ingen plats man bara slinker förbi ty klättringen till bivacken tillhör den högre skolan.

 

Rifugio Lagazuoi

sauna lagaz

Bastun utanför Rifugio Lagazuoi mitt i Dolomiterna torde vara unik med sitt läge strax ovanför den vertikala klippan där italienare och österrikare slogs under första världskriget för ganska precis 100 år.

 

Nye Skåpet  

KOKO_architects_Skapet_08_photo_TonuTunnel_pano

Våra grannar i väst har tagit ut svängarna med denna annorlunda turistföreningshytte. Varje enhet har plats för fem personer och man får en känsla av att bo helt privat uppe på fjället. 

 

Bivac Skuto

Bivak pod Skuto 

Norr om Ljubliana, vars ljussken man för övrigt ser på den förra bilden, ligger denna hytta på gränsen till Österrike. För de flesta av oss okända trakter men Slovenien behöver verkligen inte skämmas för sina dramatiska berg. De mest omtalade torde vara Juliska Alperna kring berget Triglav som figurerar på nationsflaggan.

Latest postsSenaste inlägg

Search the blogSök i bloggen

Press enter to searchTryck retur för att söka

ArchiveArkiv