In English På svenska

Coola hotel värda en omväg

Det finns platser som är värda en resa.

Här kommer fem ovanligt coola hotell.

 

Hotel Hubertus – Alpernas häftigaste infinity pool

I den löjligt vackra dalgången Pustertal i Sydtirol,  finns ett överflöd av hänförande platser. Landskapet, ljuset, lugnet bidrar till att det mesta känns vackert och harmoniskt. Naturen är magnifik och landskapet bedårande. Människorna är vänliga med sympatisk blandning av österrikisk ordning och reda och italiensk charm och design.

Den här infinity poolen på hotel Hubertus utgör ett snyggt exempel. Se bilderna ovan och nedan.

Hotellet är enastående spektakulärt och ligger dessutom lägligt till för både skidåkning och vandring.  Skida på Kronplatz och Drei Zinnen, det senast utvecklade skidområdet i Dolomiterna. 1 timme söderut ligger Dolomiternas Drottning Cortina D’Ampezzo. Vandra kan du göra från hotelldörren.

 

Hospice de Grand Saint Bernard –  Övernatta bland bergtagna munkar

I det höga bergspasset mellan Italien och Schweiz 2473 meter över havet ligger sedan 1000-talet ett kloster tillägnat den helige Bernard från Menthon vid Annecysjön. Stora St Bernardspasset är kanske alpernas mest kända och munkar har sedan år 1050 bistått pilgrimer och vägfarare. Det är den högst belägna platsen i Alperna som varit permanent bebodd i 970 år.

När Kejsar Augustus passerade här år 12 före Kristus, hette passet Col de Mont Joux tillägnat Jupiter.

Under Medeltiden blev pilgrimerna till Rom allt fler och Bernard såg en anledning att bygga sitt kloster och platsen bytte namn och vägfararna blev fler. Det finns anteckningar från 1700 talet om  700 måltider per dag.

Napoleon passerar år 1800 i sällskap av 40 000 man och 5000 hästar.

Sedan tunneln byggdes 1964 är det allt färre som passerar här även om en och annan bilturist tar svängarna förbi sommartid.

Vintertid är vägen tvärstängd (okt-juni) men det är ett populärt skidutflyktsmål i alla (o)väder.  Man sover bekvämt i bäddade sängar och äter gott av de förnödenheter som transporterats upp innan snön stänger vägen.

En speciell stämning råder ty alla har gjort en ansträngning för att ta sig hit. Än i dag utgör pilgrimer på väg till fots till Rom en del av de som övernattar.

Se den lilla filmen 3 min

 

Hotel Huus – The living room

Det finns en del mytiska platser i Alperna, som blivit kända på meriter som inte bara beror på stora höga branta berg, eller mindre branta för den delen. Gstaad är en sådan plats, som snarare är en upputsad liten bergsby, med en stenlagd huvudgata omgiven av en och annan uraffär. Här finns det legendariska Gstaad Palace vars gigantiska badbassäng extraknäcker som skridskobana på vintrarna. Bland gästerna har synts presidenter och skådespelare och annat fint folk.

Att skapa något nytt i skidorten där Roger Moore valde att bo kräver mer än bara några pennstreck.

Det nya är Hotel Huus vars lounge har blivit vald till den skönaste och belönats mer flera priser. The Living Room är designat av den hypade byrån Stylt Trampolin som även vunnit priser för Niehku Mountain Villa i Riksgränsen.

Klicka vidare för att se en film

 

La Folie Douce Hotel  – En alpin version av Moulin Rouge

Det som började som en galen fransk idé, nämligen att flytta nattklubben upp på berget och börja festa kl 15 har spridit sig som en löpeld bland de stora franska skidorterna; Val d’Isère, Val Thorens, Meribel, Avoriaz, Megeve, Alpe d’Huez och det senast tillskottet i Arc 1800.

2018 la de vantarna på Chamonix största hotel. Det anrika Savoy Palace byggt 1901, som de senaste 30 åren varit det inhängda Club Med, har nu byggts om till ett tufft rått urban romantiskt pläjs med fullt ös. Afterski och middagshower med världsartister de delar med Cirque du Soleil. Missa inte detta nästa gång du besöker Chamonix.

Här kan du bo i hypermoderna rum av klass eller små fågelholkar med tre eller fyra bäddar. Anything goes. Trendigt och häftigt.

Se Filmen och Hemsidan

 

Forsthofalm – En dröm i trä

Ska du åka skidor, softa, chilla, äta gott och ha det det väldigt bra samtidigt som ditt samvete renas skall du checka in på detta moderna träslott.

Allt är genomtänkt och anpassad till den moderna sportiga människan. Urban chic och snyggt. Ljusa bekväma rum, ett spa som optimerar ditt välbefinnande och ett läge som gör alla andra hotel gröna av avund. Samtidigt som ditt goda samvete får några pluspoäng ty hotellet är ekologisk på alla vis.

Hotellet ligger strax ovanför den lilla byn Leogang, till nyligen betraktad som den lilla kusinen från landet i förhållande till sina stora kända grannar Saalbach Hinterglemm. Ett av Alpernas mest populära skidområden med många stamgäster.

Sedan några 2015 är det ihopbyggt med Fieberbrunn känt från Free Ride World Series och sedan 2020 går det att ”lifta” hela vägen till svensk-klassikern Zell am See. Och som om det inte skulle vara tillräckligt har kusinen Kaprun på andra sidan byggt ut rejält med en ny häftig direktförbindelse med glaciären Kitzsteinhorn.

Den gröna årstiden är Leogang ett paradis för mountainbikes.

Hemsida

 

Maison Cimes – Ett litet fransk hotel i bergen

Tänkt dig ett litet charmigt varsamt renoverat hotel med 5 bekväma rum högt upp i de franska Alperna. Tänkt dig ett charmerande par som bestämt sig för att leva ett annat liv, ett liv närmare naturen, med god mat och frisk luft. Tänkt dig att detta hotel ligger 5 km från ett stort fransk skidområde ”Les Orres” som du förmodligen aldrig har hört talas om med skidåkning mellan 1650 – 2720 möh.

Tänkt att att du under din semester kan få lära dig några av det franska kökets hemligheter. Xavier är skolad i den högre skolan och har jobbat nära både två och tre stjärniga kockar.

Här kan du njuta av den alpina versionen av det ljuva franska livet

Hemsida

Bon Voyage