Karpaterna
Europas nästa största bergskedja med sina 1450 km gömmer sig bakom den forna järnridån och är föga känd i vårt land. Den sträcker sig i en vid båge från Tjeckien, Polen, Slovakien där de kallas Tatra och vidare genom Transsylvanien i Rumänien till Serbien i söder. Kedjan snuddar även Ukraina och Ungern.
En vacker dag mitt i vintern tog jag flyget till Bukarest och en hyrbil 2,5 tim norrut till Poiana Brasov som är den mest utbyggda av Rumäniens 32 skidanläggningar.
Mer än nyfiken kan jag inte bärga mig utan letar upp den sparsmakade pistkartan trots mörkrets inbrott.
Första måltiden i Transsylvanien bjuder på björnstek, mustig musik och udda dekorationer. Bland hudarna på väggen/taket märks björn, får, hjort och vildsvin.
Just den här liften är byggd av italienare bakom dåtidens järnridå. Turisterna är ”välklädda” rumäner med något enstaka inslag av moldaver.
Liftkorten är 35% billigare och övriga priser är 50% jämfört med övriga EU.
Det finns gott om björn och varg. Hälften av Europas rovdjur lever i Rumänien.
Toppen 1788 möh bestigs lätt från kabinbanans toppstation. Offpist är ett okänt begrepp, i alla fall i Poiana Brasov.
Utsikten är hänförande över den Transsylvanska slätten som ligger 1500 meter nedanför.
All åkning sker i nedanför trädgränsen.
Två gamla kabinbanor har kompletterats med 3 moderna fyrstolsliftar och en modern ägglift. Köer skapas mest av sociala skäl ty många står och dräller vid ingången till kabinbana. Det tycks vara där man hänger liksom för att se och synas 😉
Områdets brantaste backe prepareras endast inför tävlingar, ungefär som i Hahnenkamm, utan annan jämförelse.
Backarna är välpreparerade och liknar dom i Alperna eller i Fjällen. ”Same same but different”
På berget finns en hytta , Julius Römer , med anor från 1883 där man kan luncha och sova. Ett populärt utflyktsmål både sommar och vinter
Rumänien har ett överflöd av borgar, slott och befästa kyrkor. Här är det som kallas Draculas slott i Bran. 25 km från skidområdet.
Brasov strax nedanför skidområdet är stad med anor från Medeltiden och drygt 300.000 invånare.
Blandningen av gammalt och nytt är slående. Alla stora kända varumärken finns representerade och trängs med lokala butiker.
Ett exotiskt kulturinslag utgörs av den ukrainska musikgruppen Spiritual Seasons..
Klotter med humor. Vlad anses vara den historiska förlagan till boken om Dracula.
Konditorier och kaféer avlöser varandra och kreativiteten har inga gränser 😉
En rumänsk tiramisu är klart njutbar trots sin höjd över havet.
Resan fortsätter snäppet söderut där imponerande bergstoppar vakar över byarna
Den kungliga skidorten Sinaia med en storhetstid kring 1920 talet lockar till besök.
Liftkortskassa med mycket inbjudande design
Även här har italienarna varit framme med sin ingenjörskonst.
Här börjar skidområdet på 1400 möh och fortsätter till svindlande 2000 möh med ett magiskt landskap inte helt olikt våra skandinaviska fjäll.
Överrasknings tid är inte förbi ty plötsligt upp på kalfjället ”in the middle of nowhere” gäller inte liftkortet på den moderna supersnabba fyrstolsliften. En liten bod som säljer egna liftkort till just den här liften. Ungefär som det var förr i världen i Funäsdalen för er som kommer ihåg..
Stolt liftgubbe utan tänder kniper käft.
Vita vidder.
Lite äldre rumänsk lift med ytterligare en i bakgrunden som inte klarat de rigorösa säkerhetsbestämmelserna som numera gäller sedan landets inträde i EU.
Vackert nymålade träbänkar uppsatta på en vajer. Även kallad stolslift.
Inget besök i Bukarest är komplett utan att passera världens näst största administrativa byggnad efter Pentagon. Parlamentspalatset.
Rumänien är ett skidresmål för den nyfikne. Trevlig skidåkning på vackra vilda berg, god mat, sympatiska människor och samhälle i ständig förändring. Det är som att besöka den ambitiöse fattige kusinen från landet.
De 4 hotell jag besökte håller mycket hög klass och wifi fungerar stabilt och snabbt. Blytunga argument för alla er som ska planera nästa års skidkonferens…
Keep exploring more mountains
Eder Östeuropakorrespondent
Peffe