• Engelska

Cykla längs floder i Alperna

Vallée de Rhône. Nedströms!

Välskyltat och lätt följer man den från början lilla floden Rotten nära sin källa i Furkapasset. Ta tåget från flygplatsen i Genève till Oberwald och passa på att beställa en cykel så står den där nyservad och fin och väntar på dig. Turen tar sin början i den gröna Gomstal med sina söta pittoreska små byar av trähus. Byarna ligger på rad med 2 km mellanrum och har käcka namn som Ulrichen, Gluringen och Blitzingen. Fortsätt förbi Aletsch som förresten lämpar sig utmärkt för en dagstur till fots. Lås fast cykeln vid kabinbanans dalstation och kvista upp med densamma och vandra en hänförande sträcka med utsikt över Alpernas längsta glaciär.
Härnäst cyklar du bekvämt medströms förbi kända Brig och Visp, plötsligt byter floden språk och heter  Rhone och vidare till Martigny. Ett känt stenkast från Värpan, även kallat Verbier. Här ligger det utmärkta konstmuseet Gianada som samarbetar med MOMA i New York.
Här svänger dalen och även floden lite höger och efter lite trampande är du framme vid Genève sjön som lockar till bad. Montreux och Vevey följs av Lavaux vindistriktet som finns med på listan över Unesco’s världsarv. Förbi den olympiska rörelsens huvudstad Lausanne och vidare förbi den ena vingården efter den andra.
Lämna cykeln på järnvägsstation i Genève och flyg hem många synintryck och erfarenheter rikare.
SWITZERLAND - SUMMER

Dolomiti & Osttirol

Flyg till München och ta tåget söderut till Bolzano. Börja cykelturen i Fortrezza, Pustertalen mynning och ta dig upp längs floden Rienz (svagt uppför) förbi vingårdar, charmiga byar och städer. Min favorit är Bruneck med sin medeltida stadskärna. Detta är en cykeltur för gourmander ty här äter man ofta utsökt
När du kommer till Toblach kan du ta vänster = söderut och göra en avstickare till Cortina. Cykelvägen går på ett gammalt nedlagt järnvägsspår som på vintrarna extraknäcker som längdspår. Löjligt vackert. Eller så fortsätter mot den österrikiska gränsen och vips är du i den lite bortglömda delen av Tirol som kallas Osttirol.
Inte mer ost här än på andra platser men charmigt och mindre exploaterat än övriga Alperna. När du kommer till Lienz kan åter sätta dig på tåget som bekvämt tar dig tillbaka till München.
SWITZERLAND.GET NATURAL.

Salzkammergut

Granne med Salzburg ligger Salzkammergut med  sina smaragdgröna sjöar på rad. Har kan vi föreslå en tur som följer medeltidens vita guld = saltets väg från gruvan Hallstatt strax norr om det legendariska berget Dachstein till charmiga lilla staden Gmunden, känt för sin knödel i multipla versioner.
Här finns ett otal alternativ över bergen eller längs vattendragen, med vägcykel eller mountainbike, i ditt anletes svett eller lite lättsamt på elcykeln.Ta en avstickare med ångbåt över Wolfgangsee till Sankt Wolfgang där operetter om glada änkor och vita hästar gjorde platsen efterlängtad av alla romantiker för en sisådär hundra år sedan.

Latest postsSenaste inlägg

Search the blogSök i bloggen

Press enter to searchTryck retur för att söka

ArchiveArkiv