Nya berg med skidorter du knappt hört talas om. - Alpine Legends

Nya berg med skidorter du knappt hört talas om.

De flesta av Europas yngsta länder är skrynkliga.

Ett märkligt samband är att många av de länder som blivit självständiga efter 1990, har snöklädda berg. En annan aspekt är att de alla har lägre priser på boende, liftkort och skidhyra…

Slovakien f. 1991

Den nordligaste och högsta delen av Karpaterna kallas för Tatra och utgör en gräns mot Polen.

Drygt 20 toppar över 2500 m.ö.h. ger en distinkt alpin känsla. Skidområdet Vysoke Tatry (Övre Tatra) med ursprung från förra sekelskiftet består av tre små orter förbundna med en järnväg. Här finns både anrika sekelskifteshotell med alla bekvämligheter liksom moderna byggnader redo för framtiden. Skidområdena är små med välskötta.

Någon timme västerut ligger Jasna i Nizke Tatry (Nedre Tatra). En riktig skidort där alla hotell och stugor nås på skidor. Liftanläggningen är modern och kan jämföras i storlek med de största orterna i Skandinavien med sina 23 liftar drygt 50 km pist.

Slovenien f. 1991

Den mest kända orten är Kranjska Gora där ju Stenmark mötte en av sina envisa antagonister, Bojan Krizaj. Julier Alperna kallas bergen vars högsta topp Triglav finns med i landets flagga. Skidorten är populär och erbjuder många vintersporter förutom alpin utförsåkning. I grannbyn Planica finns hela 7 hoppbackar varav en tillhör en av världens största där rekordet är 239 m! Se videolänken längre ner på sidan.

Vogel är en liten skidort på en högplatå strax ovanför sjön Bohinj där enligt legenden Gud själv hade tänkt att bo. Vackert är det onekligen och i närheten finns Europas första 5 stjärniga ekologiska hotell som dagligen servera både ekologiskt och närodlat. Värmen till hus och bad kommer från varma källor. Badanläggningen är gigantisk och hotellet är smakfullt inrett. Se länken nedan.

Bovec i den bedårande vackra Soca dalen har ett skidområde kallat Kanin (!) som är gemensamt med Sella Nevea på den italienska sidan. Ett av Alpernas snörikaste plats därav namnet som i översättning betyder snösadeln. Jag har hittills inte träffat särskilt många som varit där. En okändis. Se länken nedan.

Eftersom Slovenien är ett litet land ligger alla skidorter nära till huvudstaden Ljubljana flygplats.

Montenegro f.2006

“De svarta bergen” är sannolikt Europas bergigaste land och därmed mycket intressant för alla oss som älskar just berg. Förutom kontinentens djupaste ravin, Tara, med 1000 meter höjdskillnad, så är landet fullt av spektakulära vyer och vackra vattendrag. Och snörika vintrar. Skidorten Kolasin är i full expansion med nya liftar och nerfarter knappt två timmar från huvudstaden Podgorica. Se filmen i länken nedan.

Makedonien f.1991

Landet med det omöjliga namnet FYROM har efter långa och många förhandlingar med sina grannländer äntligen fått Greklands tillåtelse att kalla sig Nordmakedonien. Vilket i praktiken uttalas Makedonien. Liksom sina grannar finns det vintertid gott och snöklädda berg. Nära huvudstaden Skopje finns den mest namnkunniga skidorten Popava Sapka där det finns några liftar och hotell. Men Makedonien har många berg och fin terräng för ski touring som även går att kombinera med catskiing. Hör av er om ni är intresserade. Se länken nedan.

Kosovo f.2008

Den del av Europa är en förvånansvärt vit fläck på de flestas kartor. Vintertid är det mycket vitt ty Kosovo stoltserar med förvånansvärt många snöklädda berg. Här ligger skidorten Brezovica med hela 9 liftar. Möjligheterna till fin ski touring är många. Se en käck liten film med ännu bättre musik i länken Brezovica nedan.

 

Några video länkar

Skidflygning i Planica

Vogel / Bohinj

Bovec / Sella Nevea

Kolasin från en drönare

Montenegro Cat Ski

Brezovica

 

Vi gör resor varsomhelst, bara det lutar.

Senaste inlägg

Sök i bloggen

Tryck retur för att söka

Arkiv