Skidåkartåg - Alpine Legends

Skidåkartåg

Låt oss berätta om några av våra alpina favoriter.

Dolomiti Express (Italien)

Tänk dig ett tåg som stannar direkt vid kabinbanan. I den vackra dalen med det vackra namnet Val Di Sole når du skidområdet som inkluderar Madonna di Campiglio. Du kan bo prisvärt nere i dalen längs järnvägen som börjar i Trento. Bergen tillhör den mindre kända delen av Dolomiterna som kallas Dolomiti di Brenva.

Ski Pustertal Express (Italien)

I Pustertal i Sydtyrol, den tysktalande delen av Dolomiterna har två framsynta och välskötta skidområden gått samman för att göra det bekvämt för skidåkare att besöka både Drei Zinnen och Kronplatz. Båda dessa har effektiva liftar och oerhört välskötta pister. Det lilla tåget gör det lekande lätt. Se filmen 

Portes du Soleil (Schweiz)

Ett av världens största skidområden med 650 km pist når man enkelt via schweiziska Champery där kabinbanans dalstation står på perrongen. Det lilla tågbolaget AOMC som i Aigle i andra änden, delar station med SBB/CFF/FFS

Mont Blanc Express (Frankrike)

En fin liten bergsjärnväg som i St Gervais Le Fayet delar perrong med de stora tågen från Paris och Lyon och klättrar upp mot Servoz, Les Houches, Chamonix och Argentiere. De bästa, läs bekvämaste hållplatserna torde vara Les Praz, en kort promenad från kabinbanan Flegere och Vallorcine, ett lappkast från äggliften med samma namn.

Tramway de Mont Blanc (Frankrike)

En liten bergbana som byggdes med ambition att nå toppen av Mont Blanc går rakt igenom skidområdet som delas mellan St Gervais och Les Houches. Ett fint skidområde med fina utsikt över vackra berg i alla riktningar. Här ligger också den häftiga störtloppsbacken som används när Världscupen kommer till Chamonix.

Brist på pengar efter krigen och oöverstigliga tekniska problem gjorde att man gav upp vid det som kallas Nid d’Aigle Örnnästet. Detta är vanligaste vägen för de som vill bestiga Mont Blanc.

Kitzbühler Alpen (Österrike)

Här ligger mer eller mindre kända skidområden på rad. SkiWelt Wilder Kaiser, Kitzbühel, St Johann, Fieberbrunn med Skicircus. Tåget kostar inget för de som har inkvartering inom Kitzbühel Alpen. De smidigaste stationerna för skidåkning är Hopfgarten (250 meter till lift) Kitzbühel Hahnenkamm (70 meter till lift), St Johann in Tirol (370 meter till lift)

Berner Oberland (Schweiz)

Från Interlaken går Jungfraubahn uppför på var sin sida det gemensamma skidområdet till de två skidorterna Grindelwald och Wengen. Det finns flera snöklädda hållplatser där du kan byta det branta tågspåret till röda och blå skidspår. Lautberhorn heter världscupen längsta störtlopp och här kan du mäta ditt mod och styrka i samma backe. Du kan även fortsätta upp till Jungfraujoch, Europas högsta järnvägsstation 3454 m.ö.h.

Ett attraktivt stickspår är att ta tåget från Interlaken till Lauterbrunnen och där byta till den nya kabinbanan som tar dig till alpernas kanske kortaste järnväg med tre stationer till den sagolika lilla byn Mürren.

Glaciärexpressen (Schweiz)

Det ultimata skidåkartåget. Längs dessa järnvägsspår finns mer skidåkning än de flesta hinner med på en livstid. Vad sägs om Zermatt, Bettmeralp, Riederalp, Andermatt, Oberalp, Dieni, Disentis, Klosters, Davos, Celerina, St Moritz.

Afterskitåget (Schweiz)

Mellan Disentis och Andermatt går det på eftermiddagarna ett numera legendarisk Afterskitåg med en specialinredd barvagn. Stora fönster, härlig musik och ett stort utbud av dryckesvaror. Kom med på insidan

 

Senaste inlägg

Sök i bloggen

Tryck retur för att söka

Arkiv