Alpernas bästa skidort ? - Alpine Legends

Alpernas bästa skidort ?

Frågan kommer vid varje middagsbjudning. Man presenterar sig och vips så kommer den. Vilken är nu den bästa skidorten ?

Eftersom vi så ofta får frågan så tänkte jag börja med att kolla vad andra säger.
Och som vanligt är det allt mellan himmel och jord. Naturligtvis beror det på vem man frågar och vad man söker och det är väl det som gör valet så svårt.

Svaret kanske finns på Internet?
Efter flera sökningar på flera språk ser man olika mönster.
De tyskspråkiga hemsidorna förordar inte oväntat orter i Österrike eller möjligen östra Schweiz.
De franskspråkiga är lite mera öppna mot övriga Alperna men mest beresta är de engelska turisterna.
Bland de sämsta svaren får man av, i andra sammanhang stundtals användbara, algoritmstyrda sidor. En sådan hemsida förklarar i en maskinöversatt fotnot..

Alla data som analyseras är en sammanslagning av 30 faktorer; Dessa inkluderar dagskurspriset för en skidlift och ett 6-dagars pris i samband med köpkraften per invånare i landet (uppgifter som tagits från Internationella valutafonden, 2014). olika skidrelaterade faktorer, till exempel: antal backar, antal kilometer av backar, antal skidliftar, svarta backar, maximal skidhöjd, antal andra orter som är tillgängliga från den som analyseras, antal restauranger på backarna, sport bekvämligheter som snöparker, fri körzon, längdskidspår, heliskiing, snabbkörning, officiella skidkonkurrenser; 2 faktorer som vi gjorde ett pris / kvalitet förhållande ut ur; 3 tillgänglighetsfaktorer, efter-skidspremie faktorer som Michelin-stjärniga restauranger i området, 4 och 5-stjärniga hotell, antal spa i orterna och antalet nattklubbar och barer öppna sent på kvällen; familjevänliga faktorer som daghem, barnbackar, skidskola, skridskoåkning, biografer och en pool. All information som samlats in hittades på skidorternas officiella webbplatser eller tillförlitliga och relevanta relaterade webbplatser. Alla andra europeiska valutor än Euro konverterades med Bloombergs online-omvandlare

Resultatet blev lika bra som korkat. En för mig helt okänd ort i Slovenien hamnade förhållandevis högt på listan ty den låg nära två tågstationer…

Som vanligt kan man väl konstatera att kunniga journalister som kan skidåkning och konsten att sålla information lyckas bäst.

Här är några intressanta urval

Åka Skidor
Powderhounds
Snowmagazine
Planetware

Och dessa publicister har tagit hjälp av läsekretsen

Telegraph
Conde Nast

Efter den digitala sökningen bestämda jag mig för att gräva där jag står. Jag frågade nämligen mina kära kollegor på Alpine Legends; till vilken skidort skulle du åka om du bara fick välja EN (1) enda plats. Ski or Die. Med staven mot hjärtat fick de slutligen välja tre. I detta ångestfulla uppdrag att snabbt svara på en sådan ödesfråga blev den geografiska begränsningen plötsligt oviktig.

För er som känner oss är det förmodligen inga överraskningar. Och uppenbarligen väljer vi alla lika mycket med hjärtat som med hjärnan.

Malin; 1.Val Thorens, 2.Champoluc, 3.Lenzerheide
Tatiana; 1.Courmayeur, 2.Champoluc, 3.Engelberg
Anna; 1.Zermatt, 2.Engelberg, 3.Champoluc
Erik; 1.Whistler, 2.Engelberg, 3.Chamonix
Johan; 1.Stryn, 2.Engelberg, 3.Åre
Henrik; 1.Monterosa, 2.Valle Maira, 3.Courmayeur
Peffe; 1.Westendorf, 2.Megeve, 3.Alagna

Och därmed är frågan besvarad, eller ?
Välkomna med kommentarer

Senaste inlägg

Sök i bloggen

Tryck retur för att söka

Arkiv