Slott, borgar och palats i Alperna - Alpine Legends

Slott, borgar och palats i Alperna

I tider när prinsbröllopen kommer tätt väcks tankar och fantasier om både det ena och det andra.
Prinsessklänningar och kaffemuggar säljs på löpande band och frågan är var ska de bo, de lyckliga tu?
I ett slott förstås. Men var?

Ludwig den II av Bayern drömde om slott i bergen. Och fixade sig två stycken innan han trillade av pinnen.
På bilden ovan syns Neuschwanstein som sägs utgöra modell för Disney.

Och det finns många fler att besöka, beundra, äta middag eller övernatta i. Mera sällsynt är alpina slott till salu.

Låt oss börja med att reda ut begreppen.
En borg är byggd i sten i syfte att försvara en strategisk plats. Ett slott är byggt i syfte att visa makt. Och ett palats har syfte att förföra de blåblodiga och dess undersåtar.

I Alperna finns ruiner av gamla borgar, privata slott och ett helt gäng med hotel som kallar sig palace.

Här är följer ett litet urval.

Schloss Tirol som givit Alpernas kanske mest kända region sitt namn ligger strax ovan Merano i norra Italien. Här bodde Greven av Tirol under Medeltiden. Nu är det ett sevärt museum på en underskön plats.

Chateau de Menthon ovanför Annecy i de franska Alperna tillhör än idag släktingar till Bernard Menthon som senare blev helgonförklarad. Han lät bygga ett kloster i Stora St Bernardpasset för vägfarare och pilgrimer på väg över Alperna. Han byggde även ett hospice i lilla St Bernardpasset. Hundarna kom långt senare som gåvor från adliga riddare som ville ha en gräddfil till himmelriket.. (Mer om detta i kommande blogg).
St Bernard är helgon för alla skidåkare och bergsbestigare och slottet utanför Annecy tar emot besökare.

Ett diskret slott med bästa läget granne med orter som Sils Maria, Silvaplana, Pontresina och St Moritz.
Det tillhör arvingarna till grundaren av Mövenpick. De flesta känner till glassen men det finns en hel del ätbart som ingår i det varumärket. Slottet Crap da Sass tar inte emot besökare, men det finns utmärkta alternativ i trakten.

En vinslott mellan bergen som Chateau d’Aigle har anor sedan 1200 talet. Slagen har varit många och bittra och till slut blev det underställt hertighuset av Savojen. Idag är det vinmuseum. Bland skidorter i närheten märks; Villars, Leysin, Chatel, Champery, Verbier och Gstaad.

Slott till salu ?

Chateau Miolans ligger en stenkast från Albertville på väg upp till de största skidområde i världen.
Ruinen sägs vara till salu. Något för den händige..

Chateau Queyras som ligger i den vilda och vackra dalen med samma namn, var ute för internationell försäljning och dök upp hos många mäklarfirmor både Frankrike, Italien och England. Men ägarna ångrade sig…
Området är ett högt beläget paradis för turåkning och vandring. Granne med Monviso, en legendarisk topp i Piemonte som dessutom utgör källan till den italienska floden Po.

Med bästa läge i legendariska Mürren ligger Alpin Palace som varit öde i 10 år. Nu försatt i konkurs och enligt den schweiziska tidningen Der Bund ska det säljas på aktion. Minst 1 miljon CHF vill de ha men värdet är minst 4 eller 6 beroende vem som räknar. Som hittat. Något för den penningstarke.

Hotelpalats

Ett ställe med snarlikt namn är The Alpine Palace i Hinterglemm. Lite kitschigt för min smak. Sist jag var där pågick VM i poker. Perfekt läge för skidintresserade ty liften börjar 50 m utanför dörren.

Lite tjusigare är Suvretta House i St Moritz som inte ens heter Palace men som jag tycker ser mer ut som ett slott, eller hur ?

Chateau Lake Louis i skidorten med samma namn tillhör ett världens bästa / eller största hotel för skidåkare och andra bergtagna. Mitt i en kanadensisk nationalpark och så snösäkert att skidorten ofta får agerar reserv för inställda världscuptävlingar på snöfattigare skidorter.

Ingen lista över ”slott” är komplett utan Banff Springs Hotels i Kanada. Det byggdes mitt i vildmarken av järnvägsbolaget för att ha någonstans att köra turisterna som komplement till alla timmerstockar man annars transporterande.

Det ultimata slottet torde väl ändå vara Gstaad Palace med sitt unika läge. All rum är stora men sviten lär vara överdrivet stor. Det är en destination i sig. Det sägs att många gäster stannar på hotellet under hela semestern.. Där finns allt de kan tänkas behöva, och lite till. Den gigantiska poolen utgör en större isbana på vintern..

Slottsreportern
Peffe

Senaste inlägg

Sök i bloggen

Tryck retur för att söka

Arkiv